Blåhals

Den 11. maj 1991, gik turen til Tindskov Bakker ved Rydhave. Det var en flot morgen og forventningerne var stor, for da jeg var der for 14 dage siden gav det 30 fugle, og nu var sangerne kommet.

Gransangeren høres med sit karakteristiske tjif -tjaf, en sang som kendetegner denne tidlige forårsbebuder.

Nu skal der arbejdes, de 16 net skal være oppe inden for en time. Jeg sveder så det står efter det mens jeg kæmper med at få nettene til at stå ordentlig. Mor er kommet for at være med i dagens fangst, og hun hjælper så godt hun kan.

Da det sidste net er sat går vi tilbage til bilen for at få noget at drikke, før der skal tømmes første gang. Vi går helt ud til de bagerste net for at starte. De er helt tomme, og det bliver ikke bedre jo længere vi kommer i tømningen. En lidt mager og skuffende høst i denne første tømning. De er nok ikke rigtig vågnet endnu, så næste tømning må blive god. Men godmorgen, vi skulle blive klogere det var ikke et klap bedre. Nu var humøret i bund.

Nu kunne vi lige så godt drikke morgenkaffe og så begynde at pakke nettene sammen bagefter.

Efter kaffen var humøret steget lidt igen så vi beslutter at fortsætte fangsten, og godt det samme for da vi er godt halvvejs igennem tømningen, hænger der en gråbrun fugl som jeg ikke på afstand ikke lige kan bestemme. Der bliver skudt på nattergal og rødstjert, men begejstringen vil ingen ende tage da jeg får fat på fuglen, får den vendt og ser den blå strubeplet. Blåhals næsten råber jeg, og med stor forsigtighed reder jeg den ud af nettet, den skulle jo nødig flyve sin vej. Den bliver mærket, målt og fotograferet før den atter får lov at flyve nordpå til de nordiske fjelde.

En mager dag på 14 ringmærkninger blev redet bare ved denne ene fugl, en oplevelse der er svær at beskrive, den skal opleves.




© Webmaster: Peder Flansmose