Skive Folkeblad d. 19. maj 2003

Sangfugle fik ring på

Af Thue Grum-Schwensen

Gærdesmutter, fuglekonger, sangdrosler. Fugle i alle størrelser og farver gik i nettene, da Peder Flansmose på vegne af Zoologisk Museum fangede fugle for at ringmærke dem søndag i Rydhave i Vinderup Kommune.

Tornsangere, havesangere, blåmejser, rødhalse, løvsangere, gransangere var også blandt de mange mindre fugle, der fik ring på.

Hovedattraktionen denne søndag var en stor flagspætte. Den voldte nogen problemer - og Peder Flansmose fik rifter på hænderne, inden den havde fået ring - og atter kunne slippes løs.
- Vi er helt frivillige og gør det her arbejde ganske gratis. Vi får kun ringene til det, fortæller han.
Resultaterne indberettes til Nordvest jysk Ringmærkningsforening og til Zoologisk Museum, der opbevarer resultaterne i en database.

Ud over i Rydhave fanger og ringmærker Peder Flansmose også fugle ved inderfjorden - og det er han meget glad for, fordi der meget ofte kommer tilbagemeldinger fra andre ringmærkere i for eksempel Holland og Belgien.
Denne søndag støder han også flere gange på fugle, som allerede har ring på. Nogle af dem har han selv sat på.
Så bliver nummeret på ringen bare skrevet op, og fuglen sluppet løs. Dermed er det registreret, at den befandt sig i Rydhave søndag.

Sangfugle og drosselfugle er de mest almindelige i Rydhave, Spurvene går af en eller anden grund tilsyneladende ikke i nettet, der altså kan tage fugle fra den lille bitte fuglekonge og op til den store flagspætte.
Enhver kan ikke få lov til bare at ringmærke fugle. Det kræver en godkendelse - en slags jagttilladelse. Blandt andet er det nødvendigt at være i lære hos en erfaren fuglefanger først.
Denne søndag har Peder Flansmose da også en "lærling" med.

Arrangementet i søndags var åbent - alle kunne komme og se, hvordan Peder Flansmose fanger fugle, ringmærker dem og slipper dem løs igen. Et tilbud flere tog imod.
Både for' at se Peder Flansmose i arbejde med at fange og ringmærke fuglene. Og for at lære noget mere om fugle.
For mens han ringmærker, øser han ud af sin erfaring og viden om fuglene.
- Det her en gammel solsortehan. I kan se, han er gammel på næbfarven. Den bliver mere og mere dyb rød med alderen, fortæller han, inden solsorten - der i øvrigt allerede har ring på - atter bliver sluppet løs.© Webmaster: Peder Flansmose